NASA, Juno Uzay Aracı’nın 4 Temmuz’u 5 Temmuz’a bağlayan Pazartesi gecesi Jüpiter’in yörüngesine girmesini ve Güneş Sistemi’nin en büyük gezegenine doğru olan beş yıllık yolculuğunu bitirmesini planladı. Pazartesi günü yaşanacak en önemli olay 35 dakikalık motor yanması olacak. Juno’nun Jüpiter’in güçlü çekimi tarafından yakalanabilecek kadar yavaşlamasını sağlamak amacıyla tasarlanmış olan bu yanma olayı Türkiye Saati ile 5 Temmuz günü 6:18 sıralarında yaşanacak. Bu sırada bir şeyler yanlış giderse Güneş enerjili Juno, gaz devi Jüpiter’i ıskalayacak yada Jüpiter’in kütleçekim alanı ile manyetik alanını haritalandırmayı ve içsel yapısını tanımlamayı amaçlayan 1.1 milyar dolarlık bilimsel görev başarısızlıkla sonuçlanacak. Umarız bu kötü senaryolar gerçekleşmez.

Aşağıda Juno’nun merakla beklenen, Türkiye saati ile 4 Temmuz’u 5 Temmuz’a bağlayan Pazartesi gecesi Jüpiter’e varışı ve uzun dönemde görevden beklenenler ile ilgili bazı bilgiler bulacaksınız;

5 Temmuz 04:16: Juno Güneş’ten yavaşça geri dönmeye ve yörüngeye oturma yönelimine başlayacak. Yörüngeye girmek için uzay aracının yapacağı bir diğer geri dönüş manevrası, 5 Temmuz sabahı 05:28’de yapılacak. Bu manevralar ve yörüngeye girmek için yapılan tüm yönlendirmeler önceden planlandı, uzay aracı 30 Haziran’dan beri otomatik pilotta.

5 Temmuz 05:41: Juno, gece manevraları süresince uzay aracının durum güncelleme sesleri ve yörüngeye giriş tamamlandığında kullanılacak sesi göndermesi için LGA anteni kullanmaya başlayacak.

5 Temmuz 05:56: Uzay aracının dönüş hızı yörünge girişindeki yanma süresinde durağanlığı arttırabilmek için 2 RPM’den (dakikada devir sayısı), 5 RPM’ye çıkarılacak.

5 Temmuz 06:18: Juno’nun ana motorunda, uzay aracının hızını saatte 1.950 kilometreye düşürmek için yanma başlayacak. Uzay aracının hızını düşürmek, aracın 53.5 yörünge günü boyunca Jüpiter’in kütle çekimi tarafından yakalanmasına izin verecek.

5 Temmuz 06:53: Yörüngeye oturtma yanması bitecek.

5 Temmuz 06:55: Juno dönüş hızını 5 RPM’den 2 RPM’e düşürmeye başlayacak, bu işlem yaklaşık beş dakika sürecek.

5 Temmuz 07:07: Uzay aracı, tekrar Güneş’e doğru ilerlemeye başlayacak.

5 Temmuz 07:11: Juno, MGA antenini kullanmaya başlayacak.

5 Temmuz 07:16: Uzay aracı, MGA anteni sayesinde ses mesajları dışında daha detaylı telemetri bilgilerini Dünya’ya yollamaya başlayacak. Görev ekibi üyelerinin söylediğine göre Juno’nun sinyaline tekrar bağlanmak yaklaşık 20 dakikamızı alacak. Ve elbette ki bilgi akışı anlık olmayacak, şu anda bir ışının Jüpiter’den Dünya’ya gelmesi 48 dakika sürüyor.

5 Temmuz 08:00: NASA ve Juno Görev Ekibi üyeleri yörüngeye girişin nasıl gittiği ile ilgili haberleri vermek için bir basın toplantısı düzenleyecekler.

Juno’nun dokuz bilimsel aleti, Jüpiter’e varışı sağlamak için geçen hafta kapatıldı. NASA’dan yapılan resmi açıklamaya göre görev takımı bu bilimsel aletleri Juno, Jüpiter’in yörüngesine girdikten 50 saat sonra açmaya başlayacak. Bu bilimsel araçlar ayarlanacak ve önümüzdeki üç ay boyunca Jüpiter üzerindeki çalışmalarda kullanılacak. Ancak Juno, 19 Ekim’de yapacağı son motor yanmasına kadar resmi bilimsel görevine başlamaya hazır olmayacak. Eğer her şey planlandığı gibi giderse, bu 22 dakikalık manevrayla Juno 14 gün boyunca yüksek eliptik bir yörüngeye kayacak.

Uzay aracı devasa gezegeni 30’dan fazla yörünge boyunca gözlemleyecek. Bilim insanları gözlemlerden toplanan bilgilerin Jüpiter’in Güneş Sistemi’nde nasıl, nerede ve ne zaman oluştuğu sorularına ışık tutacağını umuyor.

Juno’nun yaşamı planlı bir ölümle, Şubat 2018’de Jüpiter’in atmosferine dalarak bitirilecek. Bu planlı ölüm için, uzay aracının üzerinde yaşama ev sahipliği yapma potansiyeli olan Jüpiter’in uydusu Europa’ya hiçbir Dünya organizması bulaştırılmayacağını garantileyen bir manevra tasarlandı.

Pazartesi günü yapılacak yörünge oturtma manevraları ilgili daha çok şey öğrenmek ve Juno görevi ile ilgili basın bilgilerine ulaşmak için bu linki inceleyebilirsiniz.

Çeviren: Ece Özen

Kaynak