Etkinlikler
Nat Geo Live: Mars’ta Yaşamak


Etkinlikler
1. Uzaydan Bilim Kongresi, 19-20 Aralık’ta Gerçekleştirilecek

Gönüllü astronomi tutkunlarının kurduğu Uzaydan Bilim Platformu, ilk bilim kongresini online olarak 19-20 Aralık 2020 tarihlerinde, alanında uzman 10 isim ile uzay, astronomi, kozmoloji, astrofotografi ve astrofizik temelinde Instagram canlı yayınları şeklinde gerçekleştirecek.
https://www.instagram.com/uzaydancom/ adresinden izleyebileceğiniz Uzaydan Bilim Kongresi’nin konuşmacıları ve yayın programı şu şekilde:
18 Aralık Cuma
• 22:00 – UZAYDAN EKİP
“Kongre Açılış Oturumu”
19 Aralık Cumartesi
• 14:30 – PROF. DR. A. TALAT SAYGAÇ
“Yaşayan Güneş Sistemi’miz”
• 16:00 – EMRE ERKUNT
“Astronomi Ve Astrofotografi”
• 18:00 – PROF. DR. TOLGA GÜVER
“Sıradışı Evren: Kara Delikler, Süpernova Patlamaları, Nötron Yıldızları”
• 20:00 – UYGAR MİTAT
“Bir Astrofotoğrafçılık Serüveni”
• 21:30 – SIRRI OĞUZ
“NASA, Uzaya Seyahat Programları”
20 Aralık Pazar
• 14:30 – ÇAĞLA AYTAÇ DURSUN & MUZAFFER DUYSAL
“Takım Kaptanlarıyla Grizu-263”
• 16:00 – PROF. DR. ALİM RÜSTEM ASLAN
“Uydular”
• 18:00 – DR. EGEMEN İMRE
“Uzay Çöpleri”
• 19:30 – DR. TANSU DAYLAN
“Evrenin Dili: Kozmoloji”
• 21:00 – DR. SELÇUK TOPAL
“2020’nin Uzayı: Neler Yaşadık?”
Kahvelerinizi hazırlayın ve keyifle 1. Uzaydan Bilim Kongresi‘ni Instagram’dan canlı yayın olarak izlemenin keyfini çıkarın.
Etkinlikler
Online Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali Yayın Programı

Bu yıl pandemi nedeniyle katılımcısız, online olarak internet üzerinden gerçekleştirilecek olan 5’inci Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’nin sunum ve söyleşi programı belirlendi. Gelecek Bilimde Youtube Kanalı üzerinden canlı olarak yayınlanacak olan etkinlik programı şu şekilde:
14 Ağustos Cuma
16:00 Prof. Dr. Mehmet Emin Özel
17:00 Prof. Dr. Osman Demircan
18:00 Berkay Atalas
19:00 Uzm. Astr. Sinan Koçak
20:00 Ufuk Gökçek
21:00 Dr. Umut Yıldız
22:30 – 03:00 Mehmet Ergün, Tolga Gümüşayak, Ahmet Kahraman ve Metin Altundemir eşliğinde astrofototoğraf söyleşileri ve teleskoplu gözlemler.
15 Ağustos Cumartesi
16:00 Uzm. Astr. Erdem Aytekin
17:00 Dr. Tansu Daylan
18:00 Prof. Dr. A. Talat Saygaç
19:00 Dr. Işıl Arıcan
20:00 Doç. Dr. Ozan Ünsalan
21:00 Sırrı Oğuz
22:30 – 24:00 Mehmet Ergün, Tolga Gümüşayak, Ahmet Kahraman ve Metin Altundemir eşliğinde astrofototoğraf söyleşileri ve teleskoplu gözlemler.
24:00 Prof. Dr. Hasan Aydın
01:00 – 03:00 Mehmet Ergün, Tolga Gümüşayak, Ahmet Kahraman ve Metin Altundemir eşliğinde astrofototoğraf söyleşileri ve teleskoplu gözlemler.
16 Ağustos Pazar
16:00 Akın Karahasan
17:00 Dr. Tevfik Uyar
18:00 Prof. Dr. Ersin Göğüş
19:00 Prof. Dr. Lokman Kuzu
20:00 Öğr. Gör. Sedat Canlı
21:00 Dr. Gözde Eskici
22:30 – 03:00 Mehmet Ergün, Tolga Gümüşayak, Ahmet Kahraman ve Metin Altundemir eşliğinde astrofototoğraf söyleşileri ve teleskoplu gözlemler.
Etkinlikler
Tübitak Uluslararası Gözlem Şenliği Pandemi Nedeniyle İptal Edildi

22 yıldır gerçekleştirilen ve ülkemizin en büyük astronomi gözlem etkinliklerinden biri olan Tübitak Uluslararası Gözlem Şenliği Covid-19 pandemi tedbirleri çerçevesinde 2020 yılı için iptal edildi.
Ülkemizdeki en kapsamlı ve geleneksel olarak her yıl düzenlenen, 7’den 77’ye tüm gökbilim meraklılarına açık olan Gökyüzü Gözlem Şenliği bu sene uluslararası bir nitelik kazanacaktı. Covid-19 pandemi salgını olmasaydı, 2020 Uluslararası Gökyüzü Gözlem Şenliği 20 – 23 Ağustos 2020 tarihleri arasında TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Bakırlıtepe Yerleşkesi’ne komşu olan 2000 m. yükseklikteki Antalya Saklıkent’te düzenlenecekti.
Bu yıl için kayıt yapanlar arasında çekilen kura sonrasında etkinliğe katılım hakkı kazananların tamamı, 2021 yılında yapılacak etkinliğe gelebilecek ve hak kaybına uğramayacaklar.
22 yıldır ulusal nitelikte düzenlenen ve iptal söz konusu olmasaydı ilk defa bu sene uluslararası katılım sağlanması planlanan bu gökyüzü kampı, ülkemizdeki en önemli bilim-toplum etkinliklerinden birisi olma özelliğini sürdürüyor.
Etkinlik ve iptali hakkında detaylı bilgi almak için: http://senlik.tug.tubitak.gov.tr/
Etkinliğin katılımcı ve bilgilendirme gurubuna üye olmak için: https://www.facebook.com/groups/tugsenlik/
Etkinlikler
Pandemi Nedeniyle Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali Online Yapılacak!

Türkiye’nin, en büyük astronomi ve uzay bilimleri etkinliklerinden olan Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali, aylardır yaşadığımız Covid-19 pandemi önlemleri kapsamında 2021 yılına ertelendi.
Bu yıl 14-17 Ağustos 2020 tarihinde 5’incisi gerçekleştirilecek olan etkinlik, ülke genelinde astronomi ve uzay bilimleri ile ilgilenenlerin sabırsızlıkla beklediği en zengin içerikli yatılı kamp etkinliği konumunda. Yüzlerce kişinin katıldığı festivalde, uzay bilimleri alanında uzman profesörler, akademisyenler ve astrofotoğrafçılar çok kapsamlı seminerler, söyleşiler, konferanslar ve uygulamalı eğitimler gerçekleştiriyorlardı.
Neden 2021 yılına ertelendi?
Etkinlik komitesi başkanı Zafer Emecan, bu büyük bilim festivalinin ertelenme nedenini şöyle açıklıyor:
“Yaşadığımız Covid-19 pandemi sürecinde, bilim insanları olarak halkımıza örnek davranışlar içinde olmamız gerektiğinin farkındayız. Bu nedenle, bilim kurulumuzla Mayıs ayından beri etkinliğin yapılıp yapılamayacağını, yapılırsa ne gibi risklerle karşılaşacağımızı istişare ediyorduk.
Bu istişareler sonucunda bilim kurulumuz; genç-yaşlı yüzlerce insanın bir arada bulunacağı bu etkinliğin corona virüs riski tümüyle bitmeden yapılmasının ciddi sağlık ve salgın riski yaratacağını, hangi sıkı tedbir alınırsa alınsın toplu etkinliklerde riskin her zaman olacağını belirterek Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’ni bu yıl için ertelememizin uygun olacağı yönünde görüş bildirdi.
Bizler de, bilim insanları olarak okulların dahi açılmasının tartışıldığı, konser etkinliklerinin dahi düzenlenemediği bu dönemde çok önemli de olsa Olimpos Gökyüzü ve Bilim festivali gibi önemli bir bilim etkinliğini 2021 yılına ertelemeye karar verdik.”
Uzmanlar ne diyor?
Etkinlikte eğitmen olarak görev yapan Prof. Dr. A. Talat Saygaç, Prof. Dr. Osman Demircan ve Prof. Dr. Lokman Kuzu da bu kararın doğruluğunu; “böylesi ciddi sağlık riski yaşadığımız günlerde halkımıza toplu ortamlarda bulunmaktan uzak durmalarını tavsiye ederken, bu festivali 500 bilimseveri bir araya toplayarak gerçekleştirmemiz halkımızın bilime olan güveni azaltırdı” şeklinde değerlendiriyor.
Festivale 4 yıldır destek veren Kumluca Belediyesi de aynı görüşte. Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu; “Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’nin bu yıl ki virüsten korunma kapsamında düzenlenememesinden dolayı üzüntü içerisindeyim. Etkinliğin online gerçekleştirilmesi için belediyemiz olarak tüm desteğimizi vereceğiz.” şeklinde konuştu.
Online festival nasıl yapılacak?
Online olarak 14-17 Ağustos 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivalin bilimsel içeriği, geçtiğimiz yıllardaki zenginliğini koruyacak. Yine dev gözlem teleskoplarıyla Olimpos’tan yıldız, gezegen, galaksi, nebula ve meteor yağmuru görüntüleri uzmanların açıklamaları eşliğinde Kozmik Anafor, Feza Gezginleri, Hypatia Bilim, Gerçek Bilim ve Gelecek Bilimde Youtube ve sosyal medya hesapları üzerinden canlı olarak yayınlanacak. Aynı zamanda alanında uzman profesörler, akademisyenler ve astrofotoğrafçılar astronomi ve uzay bilimleri alanındaki önemli konuları canlı yayında sunumlar şeklinde izleyicilere aktaracaklar.
Online etkinlik boyunca gündüzleri uzmanlar canlı olarak 4’er sunum gerçekleştirecekler. Gece ise, sabaha kadar profesyonel dev teleskoplarla Olimpos’tan uzmanların anlatımı eşliğinde canlı yayınlar gerçekleştirilecek.
Online etkinlik ile ilgili detayları ve bildirimleri festivalin bu linkten ulaşabileceğiniz grubuna üye olup takip edebilirsiniz.
-
Kozmik Anafor Arşivi3 sene önce
Türkiye-İran Sınırındaki Meteor Çukuru Gerçek Mi?
-
Güneş Sistemi3 sene önce
Gezegen Büyüklüğünde Uydu: Ganymede
-
Evrenin Keşfi2 sene önce
Uzay Kalemi vs Kurşun Kalem
-
Asteroidler3 sene önce
Asteroit Kuşağından Geçmek Ne Derece Tehlikeli Olabilir?
-
Güneş Sistemi3 sene önce
Jüpiter’in Halkalarının Keşfi!
-
Fizik / Astrofizik3 sene önce
Maddenin Tam Zıddı: Antimadde
-
Kozmik Anafor Arşivi3 sene önce
Askerde “Dünya Düzdür” Derseniz Ne Olur?
-
Güneş Sistemi3 sene önce
Mars’ta Zaman: Yıllar, Günler, Saatler…