CoronAstronomy yarışması, Uluslararası Astronomi Birliği’nin Covid-19 salgını nedeniyle okullarda eğitim ve toplu astronomi etkinliklerinin mümkün olmadığı bu karantina günlerinde, ülkelere tavsiye ettiği ve “yaratıcı fikirler içeren” online etkinliklerin gerçekleştirilmesinin uygun olacağı önerisinin ülkemiz astronomi toplulukları tarafından değerlendirilmesi ile organize edildi.

Kozmik Anafor Astronomi Topluluğu’nun öncülüğünde bir araya gelen Kosova Astronomi Kulübü (ACK), Uludağ Üniversitesi Astronomi Topluluğu, Arel Üniversitesi Astronomi Kulübü ile İstanbul Üniversitesi Kozmoloji ve Astrofizik Kurulu bir araya gelerek; “Sanatını astronomi ile harmanla” sloganıyla yola çıkılan, astronomi bilimi ve sanatın bir araya getirildiği bir uluslararası yarışma organize etti.

Türkiye’nin, Dünya genelindeki astronomi ve uzay bilimleri topluluklarına tanıtımına büyük katkıda bulunan ve ana akım medyamızda da ses getiren bu yarışmaya ülkemizin yanı sıra; ABD, Almanya, Arjantin, Fransa, Hindistan, İngiltere, İran, İspanya, Kosova, Meksika, Polonya, Rusya, Suriye, Şili ve Türkmenistan gibi 16 ülkenin vatandaşları da eserleriyle katıldılar.

Toplamda 125 eserle katılım gerçekleşen  yarışma süreci boyunca, sanatını astronomi ile harmanlamak isteyen yarışmacıların eserleri gün gün katılım sırasına göre Kozmik Anafor ve CoronAstronomy sosyal medya hesaplarında yayınlanarak astronomi ve sanat tutkunlarının beğenisine sunuldu.

30 Nisan’daki yarışma katılım süreci sona erdiğinde ise, destekçi astronomi kulüpleri kendi puan önerilerini seçici jüriye ilettiler.  Astronomlar ve sanatçılardan oluşan seçici jüri üyelerinin her biri de, tüm eserleri birbirlerinden bağımsız biçimde değerlendirerek puanladı. Nihayetinde, seçici jüri ve astonomi kulüpleri tarafından verilen tüm puanlar toplanarak her katılım kategorisinde birinciler belirlendi.

Titizlikle yürütülen bu puanlama sonrasında;

Dijital sanatlar kategorisinde; Türkiye’den Mirkan Yusuf Kalkan (müzik),

Klasik sanatlar kategorisinde; İran’dan Hemad Javadzade (ilüstrasyon),

Özgün materyal tasarımı kategorisinde; Türkiye’den Uğur Aybat (maket)

Birinciliğe layık görüldüler.

Tüm kategorilerden bağımsız olarak, jüri özel ödülü olan  “En İyi Kozmik Sanatçı” kategorisinde; el kesimi kağıt kolaj çalışmasıyla Mehmet Seymenoğlu seçildi.

Etkinlik düzenleme kurulundan Haşim Aktaş, Şeyma Ceren Sanlı, Naci Yavuz ve Zafer Emecan, “eğitim ve öğretimin aksadığı, insanların evde kalmak zorunda olduğu zor günlerde, bu uluslararası etkinliği düzenledikleri için çok mutlu olduklarını, gelen yoğun katılımın da bu mutluluklarını perçinlediğini, planları arasında yarışmanın ikincisini düzenlemenin de yer aldığını” söylüyorlar..