Geçtiğimiz günlerde Türk basını görmezden gelmiş olsa da, Dünya basını bir Türk astrofotoğrafçının çektiği görüntüleri manşetlerine taşımıştı.

Dünyaca ünlü uzman astrofotoğrafçı Mehmet Ergün, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) Güneş’in önünden geçişini yüksek kaliteli timelapse (zaman aralıklı) video olarak kaydetmişti. Bu mükemmel çekim, doğal olarak uluslararası basın kurumları tarafından haberleştirildi.

Yeryüzünden yaklaşık 410 km yukarıdaki yörüngemizde yer alan ISS, videoda yüzey yapısı son derece detaylı biçimde seçilebilen Güneş’in önünden saniyenin küçük bir dilimi içinde geçiyor. Ancak, uzman astrofotoğrafçımız bu hızlı geçişi çok net biçimde an be an yakaladı. Videoyu bu linkten veya aşağıdan izleyebilirsiniz.

Uluslararası Uzay İstasyonu, Dünya yörüngesinde yaklaşık her 90 dakikada bir tur atar ve zaman zaman bizim bakış açımıza göre Güneş veya Ay’ın tam önünden geçer. Bu geçiş, tüm Dünya’da amatör astronomlar ve astrofotoğrafçılar için önemli gözlem fırsatları arasında yer alır ve fotoğraflanmaya çalışılır. Ancak, Mehmet Ergün’ün yaptığı gibi yüksek netlik ve çözünürlükte pek az insan bu anı görüntüleyebilir.

ISS’in bulunduğunuz şehrin üzerinden ne zaman geçeceğini bu linkten öğrenebilirsiniz. Mehmet Ergün ile gerçekleştirdiğimiz röportajı ise aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz: